דווקא עכשיו:

הצטרפו אלינו למאבק בפלסטיק!

לא משנה אם אתם בעבודה, בבית או עם הילדים – אנחנו נמשיך להיאבק בשבילכם על עולם טוב יותר.

התמיכה שלך תאפשר לנו להגדיל את המאבק בפלסטיק המזהם.

מתקדמים ממגיפה של פלסטיק
אל עבר עולם חדש ונקי של שימוש-חוזר
 

לאחרונה נסגר מפעל מיחזור הבקבוקים האחרון בארץ.

כבר שנים שמדינות המערב שולחות את הפלסטיק שלהן למדינות אחרות אשר זורקות אותו לים.

זה שפלסטיק הוא בר-מיחזור לצערנו לא הופך אותו לממוחזר.

ביחד איתך נפעיל לחץ על התאגידים הגדולים והממשלה כדי לצאת מעידן הפלסטיק.

גרינפיס הוא ארגון בלתי תלוי וללא מטרות רווח המקבל תרומות מאנשים פרטיים, ממש כמוך, המהווים חלק מהלובי הציבורי שאנו מובילים למען כדור הארץ ולמען עתיד הילדים שלנו.
התרומה שלך מממנת מחקרים ופעולות אקטיביסטיות שאנו מבצעים באופן שוטף על מנת לשמור על הבריאות והקיום של בני אדם ובעלי חיים כאחד.

מה נעשה עם תרומתך?

ב-2 שקלים ליום נוכל לקדם מחקרים מדעיים, לתכנן מאבקים אסטרטגים, לקיים קשרי ממשל, לייצר נקודות לחץ, להעמיק את הידע הציבורי על ידי יצירת תוכן רלוונטי ומעניין, נגדיל את החשיפה התקשורתית וכמובן – ננצח את המאבק הזה למען כדור הארץ ודורות העתיד.

  זהו דף מאובטח המאפשר לך להעניק תרומה מוגנת ובטוחה.

  תרומתך מוכרת לצרכי מס, לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.

  יש למלא את כל המידע, השדות מטה הם שדות חובה למילוי.

step one

פרטים אישיים:

סכום תרומה חודשי:

50
75
100

גם בימים אלו, אנחנו חייבים להמשיך לעמוד על המשמר: לדאוג שבעלי אינטרסים צרים לא יקדמו תוכניות הרסניות מתחת לרדאר ומבלי שהציבור יודע או יכול להתנגד; להעביר מידע שימושי כדי לשמור על הסביבה גם בעת הנוכחית; ולחזק את רוח התקווה והערבות ההדדית שמתגלית בימים אלה וכל כך חיונית כדי לשמור על כדור הארץ.

מדיניות פרטיות | תקנון | יצירת קשר

אנו דורשים מהמשרד להגנת הסביבה לאסור על השימוש בפלסטיק החד פעמי ולקחת חלק במאבק הבינלאומי בתאגידים המציפים את העולם בפסולת. 
אי אפשר להתעלם יותר מכמות פסולת הפלסטיק הגדלה במימדים של מגיפה. בשנת 2010 הושלכו לים ולאוקיינוסים ברחבי העולם כ-8 מיליון טון של פסולת פלסטיק, כמות השווה למשאית זבל מלאה בכל דקה. בלי שינוי משמעותי, בשנת 2030 כמות זו כבר צפויה להגיע ל-53 מיליון טון בשנה.
 
הפלסטיק הוא חומר רעיל: לבקבוק חד פעמי בו משתמשים כמה דקות, לוקח 450 שנה (!) עד שייתפרק לחלוטין. לכן אנחנו מוצאים את פסולת הפלסטיק בכל מקום: בנהרות ובאגמים, בים, בקרקעית האוקיינוסים ובשטחים הפתוחים בטבע. כך הוא נספג בגוף של כל אחת ואחד מאיתנו במי השתייה שאנו שותים, במזון ואפילו במלח ים. הפלסטיק חונק למוות את בעלי החיים: ציפורים, יונקים, צבים ודגים, ומשתלב בשרשרת המזון של כולנו באופן הרסני.
 
 
המיחזור לבדו לא יפתור את הבעיה
 
למעלה מ-90% מכל הפלסטיק שאי פעם יוצר, לא עבר מיחזור. למעשה כל חתיכת פלסטיק שנוצרה אי פעם – עדיין קיימת. ממשלות ותאגידים ממשיכים להשקיע במיחזור כפיתרון אבל מדובר במערכת בינלאומית שבורה ולא מתפקדת. אי אפשר להמשיך לטעון שניתן למחזר פלסטיק כשבמציאות זה בלתי אפשרי: פשוט אין לכך את התשתיות המתאימות. בישראל למשל מפעל מיחזור בקבוקי הפלסטיק היחידי נסגר כבר לפני שנתיים.
 

 

אבל יש מה לעשות

בכל רחבי העולם, ערים, מדינות ומחוזות אוסרים על השימוש בפלסטיק חד פעמי.
אנחנו דורשים מהמשרד להגנת הסביבה לא להירתע מפני תעשיית הנפט ותאגידי הפלסטיק ולקדם בישראל חקיקה ברוח הדירקטיבה האירופאית, ולאסור כבר בשנת 2022 את השימוש בכלים חד פעמיים שאינם חיוניים (קשים, סכום, קיסמי אוזניים…) ולהשקיע בהטמעת מדיניות רחבה של שימוש חוזר במוצרים ובאריזות רב פעמיות עד שנת 2025.

 

פעילי גרינפיס מפגינים ליד משלוח של זבל פלסטיק חד פעמי מהמערב למזרח

חוק הפיקדון
 
היישום של הרחבת חוק הפיקדון בישראל יסייע לצמצם את כמויות הפסולת ויהווה אבן דרך משמעותית במאבק לקראת איסור על שימוש בכלים חד פעמיים שאינם חיוניים.
 
חוק הפיקדון החל לפעול בישראל בשנת 2001 וחל על בקבוקי פלסטיק קטנים במטרה שאלו ימוחזרו ולא יזהמו את המרחב הציבורי. החוק נחל הצלחה ונכון להיום כ- 80% מבקבוקי הפלסטיק הקטנים ממוחזרים. לעומת זאת אחוז האיסוף והמיחזור של בקבוקים גדולים נע סביב 25% בלבד! 
 
באמצעות איסוף בקבוקים מתחנות המשנה של מערך הפסולת הארצי, תאגיד אל"ה השייך לקוקה קולה ויצרני המשקאות הצליח לאסוף סביב 50% מהבקבוקים המיוצרים, רחוק מאוד מהכמויות של הבקבוקים הקטנים.
 
לחץ מתמיד של יצרני המשקאות על המשרד להגנת הסביבה מנע פעם אחר פעם את הרחבת החוק עד להחלטה של השרה גילה גמליאל להרחיבו באוקטובר 2020 בעקבות עתירה בבג"ץ שהוגשה על ידי ארגון אדם טבע ודין.

 
איך זה יכול להיות?
 
באוקטובר 2020 בעקבות לחץ ארגוני הסביבה, המשרד להגנת הסביבה התחייב להרחיב את החוק למיכלי משקה גדולים (ליטר וחצי ומעלה). למרבה הצער, ישראל כבר מוצפת בפלסטיק – וכפי שמדינות אחרות בעולם הבינו – ישראל, בה הציבור מכור לפלסטיק חד-פעמי, חייבת לאסור זאת בחוק. 
 
מה קורה בפועל?
בכמה מבעלי החיים הבאים נמצא פלסטיק בגופם?
 
זיהום הפלסטיק בישראל ובים התיכון הוא חמור ביותר ונמצא במגמת עלייה.
כך למשל הישראלים צורכים 250 מיליון כוסות פלסטיק חד פעמיות כל חודש. יש בארץ לא מעט יוזמות מבורכות לצמצום השימוש בפלסטיק, בעיקר על ידי רשויות מקומיות, אבל נדרשת פעולה חריפה יותר, כפי שהציבור דורש, על מנת לצמצם בצורה משמעותית את כמויות הפסולת המציפות את ישראל.
יצרני המזון, המשקאות ותאגידי קמעונאות כמו נסטלה יוניליוור וקוקה קולה הם מזהמי הפלסטיק הגדולים בעולם. חדשות לבקרים החברות מכריזות על תכניות וולנטריות מתקדמות וירוקות לצמצום הפסולת אותה הם מייצרות אבל מגדילות את היקף הייצור ונאבקות מאחורי הקלעים בחוקים לצמצום נזקי הפלסטיק. דו״ח גרינפיס חושף כיצד קוקה קולה נאבקת בחוקי הפיקדון בכל העולם – וגם בישראל.
תעשיית הנפט מעודדת את השימוש בפלסטיק
 
הפלסטיק נוצר מנפט וכמעט כל חתיכת פלסטיק שנוצרה אי פעם בעולם מקורה בתעשיית הדלקים המאובנים – כך שפלסטיק גם מייצר פסולת מזהמת וגם פוגע באקלים כדור הארץ. בשל הירידה בביקוש לדלק, בין אם בעקבות אירועים נקודתיים כמו הקורונה או בין אם מדובר במגמות ארוכות טווח כמו המעבר לתחבורה חשמלית, חברות הנפט משקיעות כפיצוי בהגדלת הביקוש לפלסטיק חד פעמי. סיום ההתמכרות התאגידית לשימוש בחד פעמי זהו צעד חשוב וחלק בלתי נפרד לקראת סיום עידן הנפט והמאבק במשבר האקלים.
 
לאן מושלכות 129 מיליארד מסכות חד פעמיות כל חודש?
 
 
שימוש בפלסטיק חד פעמי בזמן הקורונה מחריף את הזיהום ממנו אך לא הכרחי על מנת לנצח את הנגיף. לפי מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה, ברחבי העולם משתמשים ב-129 מיליארד מסיכות חד פעמיות ו-65 מיליארד כפפות חד פעמיות בכל חודש במהלך מגיפת הקורונה. אחת ממסקנות המחקר היא שפסולת זו לא רק מובילה לזיהום סביבתי כבד, אלא גם משמשת ככר פורה להפצת הנגיף. בעקבות המגיפה ובעידוד תעשיית הנפט, חלה עלייה דרמטית בשימוש במוצרים חד פעמיים ובפלסטיק בפרט כשאין לכך שום הצדקה רפואית. גרינפיס ושותפים נוספים פירסמו הצהרה בינ״ל עליה חתמו למעלה מ-115 מומחי בריאות מתשע עשר מדינות, וביניהן ישראל, על כך שהקפדה על כללי ההיגיינה והריחוק החברתי מספיקים להגנה מפני מחלת הקורונה. כמו כן, חומרי ניקוי ביתיים ושימוש במדיח כלים רגיל הם יעילים ומספקים בניקיון של משטחים וכלי בית המיועדים לשימוש רב פעמי.
דילוג לתוכן